Etusivu » Lajit

Lajit

Brasilialainen Jujutsu

Brasilialainen jujutsu ( tai BJJ) on mattopainiin pohjautuva kamppailulaji. BJJ:ssä käytetään gi-pukua jota hyödyntäen pyritään kaatamaan vastustaja maahan ja etenemään dominoivaan positioon jossa vastustajan on vaikea liikkua, ja tästä jatkaen ns. lopetukseen – kuristuspitoon tai lukkoon. Laji on brasilailaisveljesten Carlos, Oswaldo, Gastão Jr., George ja Hélio Gracien kehittäma ja on noin 100 vuotta vanha. Gracien veljekset ottivat vaikutteita judosta sekä perinteisestä jujutsusta ja kehittivät tästä oman lajinsa itsepuolustukseen. BJJ:n perusperiaate on että heikompi ja pienempi henkilö voisi opitulla tekniikalla pärjätä isommalle vastustajalle kamppailutilanteessa. Tekniikat perustuvat vastustajan tasapainon horjuttamiseen ja vastustajan kehon heikkouksien hyödyntämiseen ja tavoitteena on päästä positioon jossa voi hakea erilaisia lukko- tai kuristustekniikoita. Hyvä positio on sellainen jossa on mahdollisuus kokeilla lopetuksia ilman että on isoa riskiä tulla itse lopetetuksi – esim vastustajan selästä takaa (Backmount) tai sivusta päältä ( sideposition). Monet kutsuvatkin lajia ihmisshakiksi.  Brasilialainen jujutsu on erinomainen tapa kehittää itseään sekä fyysisesti että henkisesti. 

Lukkopaini

Lukkopain on lajina hyvin samanlainen kuin brasilialaisessa jujutsussa, ainoa merkittävä eroavaisuus on ettei lukkopainissa käytetä gi:tä. Tästä johtuen lukkopainin tekniikat painottuvat hieman eri alueisiin kun otteet ovat erilaiset (Pukuun helpompi tarttua).  Etenkin jalkalukot ovat yleisempiä lukkopainissa ja lajissa on myös paljon vaikutteita vapaapainista. Lajit kuitenkin tukevat toisiaan useimmat brasilailaisen jujutsun harrastajat treenaavat molempia – näin myös  meillä PP jiujitsulla. 

PP Jiu Jitsu

Brasilialaista jujutsua harjoitellaan ympäri maailman ja vaikka laji on sama niin kaikilla saleilla on eri fokuksia harjoittelussa. PP-jiu jitsu on Pekka Peltolan perustama Brasilialaisen jujutsun sali Vantaan Silvolassa. Pekalla on toisen asteen musta vyö BJJ:ssä jonka lisäksi hän on entinen jääkiekon ammattilainen. Elämä ammattiurheilijana näkyykin vahvasti PP jiu jitsun valmennuksessa. Oheisharjoituksissa haetaan jääkiekon tapaan räjähtävyyttä, kahonhallintaa ja voimaa ja nämä ovat tärkeä osa harjoituskokonaisuutta.  Treeni on kovaa ja treeniyhteisö on tiivis ja kannustava. Salilla tuetaan ja kannustetaan muita ja treeneissä annetaan 100% jotta itse kehittyy ja että kavereille annetaan paras mahdollinen vastus. Näin koko porukka kehittyy yhdessä ja kisoissa on luottavaisempi fiilis omaan tekemiseen. Siinä meidän resepti.